Dlhé diely / 3. 12. 2004 / piatok

Daniel Szalontay – gitara
Šina – bass
Xi-Di-Nim – všetko ostatné

Dlhé diely

Dlhé diely

Duo resp. “trio” Dlhé diely (DD) vzniklo na jar roku 2001 v Bratislave. Názov skupiny pochádza z názvu časti BA v ktorej žijú obaja členovia. Ten tretí je stroj – MiniDisc. Dlhé diely hrajú osobnú hudbu pre hľadačov bez žánrových obmedzení. Možno v nej nájsť stopy alternatívy, minimalizmu, rocku, jazzu, folku, trip hop, drum´n bass, ethno. Na pódiu ožívajú príbehy a zážitky autorov – Daniela Salontaya a Šiny.
DD s charakteristickým krehkým zvukom predstavia skladby z najnovšieho albumu “Sveta diely”, ale určite potešia aj staršími pohodovkami… Tento hudobný večer by mohol potešiť aj všetkých romantikov, ezoterikov, senzibilov a vôbec vnímavejšie publikum.
V našom klube vystupujú už po druhýkrát a tak môžme potvrdiť, že je naozaj na čo sa tešiť. Nedávno ste ich mohli vidieť naživo v relácii STV METRO.

Michalova recenzia

Dlhé diely (ďalej len DD) to sú Dano Salontay (gitara, spev), Šina (bass, spev) a Xi-di-nim. V našom klube sa predstavujú po roku s novým koncertným programom Sveta diely. O čom hudba DD je? Hlavne o pocitoch, náladách a…(o všetkom ostatnom už napísal „OROL“ vyššie). Koncert DD si vyžaduje pokojnú, komornú atmosféru (tá bola miestami narušená nie práve najlepším zvukom). Napriek tomu DD opäť dokázali, že sú na Slovensku úplne jedinečným zjavom a v záplave „bezpohlavných“ kapiel pôsobia ako balzam. Inštrumentálna vyspelosť Dana vynikajúco dopĺňa charizmatická Šina, ktorá spieva rovnako čisto na CD ako na koncerte.
Druhým veľmi príjemným prekvapením bolo, že DD hrali tri a pol hodiny – jednoducho pre radosť – a odohrali najznámejšie skladby z ostatných albumov, ale aj najdlhšiu kompozíciu Vlak s podtitulom Čardáš.
Jediným mínusom koncertu bola slabšia návštevnosť, hoci len niekoľko metrov od klubu v miestnej krčme sedelo min. päťdesiat mladých ľudí nasávajúcich iný druh „kultúry“.
Slnko Records, to nie je len názov hudobného vydavateľstva DD, ale hlavne výstižné pomenovanie protipólu k narastajúcej hmle na Slovenskej hudobnej scéne…
Ešte raz vďaka Dano a Šina.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.